K9 CANINE

Tjelesni mirisi su vrlo značajno i perspektivno područje, posebno sa aspekta traseološke identifikacije u kriminalističkom istraživanju. Tjelesnim mirisima bavi se posebna grana kriminalistike, odorologija (lat. odor: miris).

Miris je skup izlučevina ljudskog tijela koji je individualan za svaku osobu. Zahvaljujući činjenici da ljudsko tijelo u okolnu atmosferu ispušta oko 300 različitih mirisnih sastojaka, koje je različitim metodama i sredstvima moguće registrirati i razlikovati, otvaraju se široke mogućnosti apliciranja tragova mirisa u kriminalistici.

Prepoznavanje počinitelja kaznenog djela njuhom psa nije potpuno nepoznata (operativna) metoda identifikacije. Većina mirisa luči se iz površine tijela, kože i potkožnog tkiva, ali znatan dio potječe iz pluća i gastrointestinalnog trakta. Mirisi tog porijekla imaju vrlo veliku diferencijalnu vrijednost, nastalu specifičnom prehranom, životnim stilom i brojnim dodatnim specifičnostima određene osobe. Prema dosadašnjim istraživanjima nepobitno je utvrđena individualnost i nepromjenljivost temeljnih karakteristika mirisa čovjeka. Ljudski miris predstavlja posebnu vrstu mikrotraga, jer čovjek prilikom kretanja iza sebe u zraku ostavlja molekule mirisa koje se sastoje od individualnog mirisa osobe i raznovrsnih mirisa sredine u kojima boravi. Složenost takvog traga pridonosi njegovoj individualnosti. Posebno su značajni tragovi mirisa koji se mogu pronaći na upotrijebljenim predmetima određene osobe, odnosno predmetima koji povezuju određenu osobu i kazneno djelo (npr. sredstvo počinjenja, kapa, cipele i sl.).

Velika je mogućnost operativnog korištenja tragova mirisa, naglašeno uzimajući u obzir moderne načine počinjenja kaznenih djela poput maskiranih razbojništava, gdje počinitelj ne ostavlja vidljive tragove, već samo tragove svoje prisutnosti poput mirisa, ali u našoj svakodnevnoj praksi nema značajnijih primjera njihovog korištenja u kriminalističkom istraživanju.

Sporni uzorci, odnosno tragovi mirisa mogu se prikupljati na mjestu događaja u sterilne hermetičke kontejnere, uz pomoć specijalnih usisavača. S obzirom na to da se radi o kratkotrajnim ili promjenjivim tragovima, izražena je potreba žurnog postupanja. Ekspertize kojima se mogu analizirati i identificirati tragovi mirisa su plinska kromatografija i spektrometrija masa.

Ožujska 10, 10 000 Zagreb

Tel: 01 3643 201

Fax: 01 3643 649

Email: bond-zagreb@bond.hr

Dežurna služba 0-24

Tel: 01 3643 201

Email: bond-rijeka@bond.hr

Matice Hrvatske 1 , 21000 Split

Dežurna služba 0-24: 021 474  777

Email: Email: bond-split@bond.hr

24/7

Tehnička podrška