Poboljšanje učinkovitosti poslovanja video nadzorom

Poboljšanje učinkovitosti poslovanja video nadzorom

U današnje vrijeme sa sigurnošću možemo reći da je video nadzor postao jedna od vrlo važnih stavki ne samo u zaštiti imovine i zaposlenika, već i u poboljšanju same učinkovitosti poslovanja.

Ako razmatrate ideju ugradnje sustava video nadzora, u nastavku teksta možete pročitati nešto više detalja o samim prednostima i pozitivnom utjecaju istog na vaše poslovanje.

Kvalitetan video nadzorni sustav može biti izvrsno sredstvo za sprječavanja provala, krađa, vandalizma, ali i zlouporabe radnog mjesta od strane zaposlenika.

Utjecaj video nadzora na zaposlenike

Mnoge tvrtke postavljanjem kamera u svoje prostorije naglašavaju svojim posjetiteljima kako je njihov objekt zaštićen i nadasve sigurno mjesto za boravak.

Pokrivanje cijelog poslovnog prostora kamerama ima direktan utjecaj i na osjećaj sigurnosti svih zaposlenika.

Što se tiče samih zaposlenika i njihove prilagodbe na video nadzor, vaša je dužnost kao poslodavca unaprijed obavijestiti sve svoje zaposlenike o uvođenju video nadzora. Bilo bi poželjno i navesti razlog zbog čega to činite, objasniti im kako će se odvijati postupak nadzora i koja je priroda samog praćenja. Na kraju, i ono najbitnije: kako će se dobiveni podaci koristiti i kako će njihova prava na privatnost biti zaštićena.

Napredak tehnologije video nadzora

S razvojem tehnologije video nadzora došli smo do toga da se snimljeni materijal može pogledati s udaljenog računala ili pak putem mobitela u bilo koje vrijeme i s bilo kog mjesta. Drugim riječima, možete u svakom trenutku provjeriti što se u vašoj tvrtki događa, bez da ste Vi tamo prisutni. Isto tako, u slučaju bilo kakve sumnjive situacije, imate sustav koji je tako podešen da šalje poruku upozorenja na vaš mobitel, što vam omogućuje još brzu reakciju. Ovo je zasigurno jedan od najvećih benefita video nadzora danas.

Kvaliteta opreme i zakonske regulative

Vrlo bitna stavka na koju se treba fokusirati prilikom odabira opreme za video nadzor je svakako kvaliteta. Ako se radi se o investiciji koju nećete tako brzo mijenjati tu kvaliteta snimke ponekad može biti presudna. Radi li se tu ipak o pokrivanju velikog štićenog prostora, dobro razmislite kako ćete najučinkovitije rasporediti kamere, kako bi takozvanih “slijepih zona” bilo što manje.

Kod uvođenja video nadzora nužno je upoznati se i sa zakonskim regulativama gdje je potrebno na uočljiv i nedvosmisleni način označiti da se prostor tj. ulaz i izlaz snima. Poslodavac ne smije koristiti snimljene materijale u svrhe koje nisu propisane zakonom, te ih stoga ne smije prezentirati u javnost niti pred osobama koje nemaju ovlasti za nadzor opće sigurnosti i zaštite na radu.

Za kraj ovog članka navest ćemo vam samo neke od prednosti video nadzora, a bitni su za poboljšanje učinkovitosti poslovanja:

  • Djeluje kao sredstvo za odvraćanje od kriminalnih prijestupa.
  • Sprječava nasilje ili krađe.
  • Omogućuje prikupljanje dokaza.
  • Utječe na produktivnost zaposlenika.
  • Pomaže zaposlenicima da se osjećaju sigurno.
  • Pomaže u zaštiti poslovnih interesa.
  • Omogućuje nadzor na daljinu s bilo koje lokacije u svijetu.

Tvrtka CDS-BOND osmišljava, projektira i održava sve vrste sustava videonadzora. Ponosni smo na činjenicu da smo prisutni na hrvatskom tržištu više od 30 godina, stoga obratite nam se povjerenjem mi ćemo odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Daniel Mandić

CDS Bond d.o.o.

Povezane novosti