Videonadzor u stambenim zgradama – nužnost, a ne luksuz!


Ako je Vaša zgrada ugradila video nadzor u zajedničke prostorije, znači li to da ste zaštićeni?

Posljednjih godina dostupnost tehničke zaštite omogućila je sve veću rasprostranjenost kod privatnih korisnika. Ono što je nekada bilo uobičajeno za poslovne prostore, tvrtke i prodajna mjesta, sada se podrazumijeva i za privatne prostore, stambene zgrade ili samostalne kuće. 
Sigurnost je svakako veliki razlog. Biti u stanju provjeriti aktivnosti u prostoru dok vas nema, imati alarm ukoliko se uljez pojavi ili kasnije moći dati policiji snimku kaznenog djela kako bi lakše našli počinitelja, glavni su motivi ugradnje videonadzora i/ili alarmnog sustava u privatne zgrade. 
Ipak, kada je riječ o stambenim zgradama s više vlasnika stanova, tu su i dodatni razlozi. Narušavanje kućnog reda, nepridržavanje dogovorenih higijenskih uvjeta mogu biti spriječeni postavljanjem videonadzora. Stanar ili posjetitelj koji su imali takve loše navike sigurno će dvaput razmisliti prije nego počine nedjelo ukoliko su svjesni da ih se snima. Tehnička zaštita tako je uz sigurnosnu, dobila i disciplinsku ulogu i uvelike olakšava suživot susjeda. 


Pretpostavke dobrog videonadzora

Iako će sama oznaka da je videonadzor instaliran demotivirati lakše prekršitelje, oni mudriji mogli bi se osnažiti ukoliko shvate da je videonadzor krivo postavljen. Što to znači?  Svrha videonadzora je da ‘pokrije’ prostor koji se nadzire u potpunosti. To znači da ne bi smjelo biti tzv. mrtvih kuteva jer bi ih iskusni provalnici mogli lako iskoristiti. 
Druga nužna stvar je održavati videnadzor redovito i otkloniti eventualne nepravilnosti. Nema mnogo svrhe od postavljene kamere ukolliko ista ne snima kvalitetan video koji kasnije može poslužiti za pronalazak počinitelja. 
I posljednje, ali ne manje važno, potrebno je omogućiti dobru pohranu snimljenog materijala, barem 30 dana, te sa tvrtkom koja je instalirala sustav dogovoriti podršku ukoliko se štetni događaj pojavi. Previše je slučajeva kada se videonadzor u stambene zgrade ugradio bez dodatne podrške pa se događa ili da sustav bude neispravan s vremenom ili da stanari sami ne znaju kako izdvojiti potreban video materijal niti kako ga dostaviti nadležnim službama. CDS Bond iz prakse zna koliko je naknadna podrška važna za sigurnost stanara, zato se trudimo uvijek biti na raspolaganju u slučaju potrebe. Naš sigurnosni tim procijenit će situaciju i pregledati/omogućiti video materijal kako bi se počinitelj pronašao u što kraćem roku, a time i povećala mogućnost da se nađu eventualne otuđene stvari.  
 

Goran Švorinić

CDS Bond d.o.o.

Povezane novosti