Kontrola pristupa

Sustavi za kontrolu pristupa služe za dodjeljivanje prava tko, kad i gdje može pristupiti štićenom prostoru. Evidentiraju uspješne i neuspješne pristupe štićenom prostoru. Kontrolom pristupa se regulira ulazak u i / ili izalak iz štićenog prostora. Ovaj sustav bi se trebao integrirati s ostalim alarmnim sustavima kao što su: protuprovalni i protuprepadni sustav, sustav video nadzora, sustav zaštite od požara, itd …

“HRN EN 50133” je serija standarda koja regulira sustave kontrole pristupa.

Definicija kontrole pristupa

Kontrola pristupa je način ograničavanja pristupa sustava fizičkih ili virtualnih resursa. U informatici , kontrola pristupa je proces kojim se korisnicima omogućuje pristup i određene povlastice u sustavima, resursima ili informacijama. Uz kontrole pristupa, korisnici moraju posjedovati vjerodajnice prije nego što im se može odobriti pristup. U fizičkim sustavima, te vjerodajnice mogu doći u mnogim oblicima, ali vjerodajnice koji se ne mogu prenijeti osiguravaju najveću sigurnost.

Na primjer, “ID” kartica može djelovati kao kontrola pristupa određenom štićenom objektu. Na ovaj način postoji mogućnost da se ovlaštenje prenese ili ukrade, tako da ovo nije najbolja metoda reguliranja kontrole pristupa.

Sigurnija metoda kontrole pristupa obuhvaća dva faktora autentifikacije. Osoba koja želi pristupiti štićenom objektu mora pokazati vjerodajnice i drugi faktor potvrditi identitet. Drugi faktor bi mogao biti kod pristupa PIN ili čak biometrijsko čitanje.